Volleybal en blessures - Volleybal-schoenen.nl

Volleybal en blessures

Geschreven op door
Regelmatig benadrukken wij dat het dragen van goede volleybalschoenen essentieel is om blessures te voorkomen. Als je zelf volleybalt herken je vast de pijn in knieën of in enkels bij het landen. Natuurlijk kan dit een anatomische oorzaak hebben, maar het is ook goed mogelijk dat het aan je schoenen ligt. In 2001 onderzocht de Monash University in Melbourne de blessures die bij volleybal ontstaan, uiteraard op zoek naar oorzaken.

Gegevens en onderzoek

Het onderzoek betreft een groep Australische volleyballers. De onderzoekers geven aan dat volleybal geen grote sport is in Australië, maar dat er nog maar weinig gegevens zijn over blessures in deze sport. Volleybal vereist verschillende vaardigheden; zoals snelheid, kracht, flexibiliteit en balans. Zelfs als een speler al deze vaardigheden bezit ligt een blessure nog op de loer.

Enkelblessures

Uit het onderzoek zijn aanbevelingen gekomen om blessures te voorkomen. In de preventie van enkelblessures is er ook een belangrijke rol weggelegd voor volleybalschoenen. De aanbeveling is heel simpel: "Playing shoes should be in good condition". De onderzoekers geven hierbij ook aan dat er wel aanvullend onderzoek nodig is om beter te kunnen achterhalen waar een goede schoen aan moet voldoen. Aangenomen wordt wel dat de merken hier zelf al onderzoek naar doen. 

Effecten van tape en hoge schoenen

In het onderzoek is ook meegenomen dat tapen en schoenen met hoge sluitingen effect kunnen hebben op blessures. Hoge volleybalschoenen blijken hier, helemaal in combinatie met tape, een significant betere score te halen. Hierbij moet wel aangetekend worden dat de combinatie "lage schoen + tape" beter is dan "hoge schoen zonder tape". 

Blessures kunnen altijd ontstaan, maar je kunt je er volgens dit onderzoek tegen beschermen. Door het gebruik van tape of het inzetten van hogere sportschoenen valt er een hoop te winnen. Natuurlijk speelt voorzichtigheid ook een rol: neem nooit extreme risico's bij het volleyballen!

Bron: http://fulltext.ausport.gov.au/fulltext/2001/vic/muarc181.pdf

© Volleybal-schoenen.nl RSS | Google+ | Partners | Hardloopschoenen